Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η Συρία εγκρίνει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας

Συριακές δυνάμεις συγκεντρώνονται σε ένα δρόμο στο Ramousah στις 9 Σεπτεμβρίου, το 2016, μία ημέρα μετά πήραν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας συνοικία στα προάστια της συριακής πόλης του Χαλεπίου.  © AFP
presstv.com
Η συριακή κυβέρνηση «ενέκρινε» τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσαν η Ρωσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέρος ενός σχεδίου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στην αραβική χώρα, λέει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Νωρίς το Σάββατο, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν σε πανεθνική «παύση των εχθροπραξιών», η οποία θα τεθεί σε ισχύ κατά τη δύση του ηλίου στις 12 Σεπτεμβρίου.Καλούν επίσης για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την εμπόλεμη συριακή πόλη του Χαλεπίου.



Αν η παύση των εχθροπραξιών κρατήσει για μία εβδομάδα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να αρχίσουν κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των takfiri τρομοκρατικών ομάδων που σπέρνουν τον όλεθρο στην αραβική χώρα.

"Η συριακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει τη συμφωνία, και η παύση των εχθροπραξιών θα ξεκινήσει στο Χαλέπι για ανθρωπιστικούς λόγους," ανέφερε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, SANA, το Σάββατο.

Επικαλούμενος "καλά πληροφορημένες πηγές", ο οργανισμός ανέφερε ότι ένας από τους στόχους της συμφωνίας ήταν "να βρεθούν οι απαραίτητες πολιτικές λύσεις για τη Συρία."

"Επιτεύχθηκε  η συνολική συμφωνία με γνώση της συριακής κυβέρνησης», δήλωσε το SANA.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να "προετοιμάσουν προτάσεις για την πολιτική μετάβαση» για να χρησιμεύσουν ως «το σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των ενδο-Συριακών συνομιλιών."

Μόσχα και Ουάσινγκτον έφθασαν σε συμφωνία στην ελβετική πόλη της Γενεύης, μετά από μαραθώνιο  περίπου 13ωρών συνομιλιών  για τη συριακή κρίση, προκειμένου να θέσουν την  ειρηνευτική διαδικασία και πάλι στο προσκήνιο.

'Ενοπλες ομάδες,με ξένη υποστήριξη, εγκατέλειψαν τις τελευταίες διαμεσολαβιτικές συνομιλίες  του ΟΗΕ στη Γενεύη τον Απρίλιο μετά την κήρυξη ενός νέου πολέμου κατά της συριακής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ,η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης της Συρίας, το λεγόμενο Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη λάβει "το επίσημο κείμενο" της συμφωνίας.

"Αν το λάβουμε, ο HNC θα μελετήσει τις λεπτομέρειες και τους μηχανισμούς εφαρμογής της», δήλωσε η ομάδα.

Ωστόσο,το ηγετικό στέλεχος της HNC Bassma Kodmani είπε ότι η ομάδα "χαιρέτισε επιφυλακτικά" τη συμφωνία, αλλά ήταν δύσπιστος ότι η Δαμασκός θα συμμορφωθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...