Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Το Μεξικό γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του


Το Μεξικό γιόρτασε την Ημέρα Ανεξαρτησίας του με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας,της  Πόλης του Μεξικού.

Την Ημέρα Ανεξαρτησίας γιορτάζουν τη μέρα που ο πατήρ Miguel Hidalgo y Costilla ξεσήκωσε τους Μεξικάνους να εξεγερθούν εναντίον της,ισπανικής καταγωγής,άρχουσας τάξης(New China TV)

Μερικά στοιχεία για τον π.Miguel Hidalgo:

Hidalgo the father of Mexico - Antonio Fabres/Wikimedia Commons/Public Domain

latinamericanhistory
Ο πατέρας Miguel Hidalgo εισήλθε στην  ιστορία στις 16 Σεπτέμβρη 1810, όταν ανέβηκε στον  άμβωνά του στη μικρή πόλη της Ντολόρες, στο Μεξικό, και δήλωσε ότι έπαιρνε τα όπλα εναντίον των ισπανών ... και ότι οι παρόντες ήταν ευπρόσδεκτοι να ακολουθήσουν. Έτσι ξεκίνησε ο αγώνας του Μεξικού για την Ανεξαρτησία από την Ισπανία, την οποία ο Πατήρ Miguel δεν θα ζήσει για να τη δει να πετυχαίνει. Εδώ είναι δέκα στοιχεία για τον επαναστάτη ιερέα που ξεκίνησε  την Ανεξαρτησία του Μεξικού.
1. Ήταν ο λιγότερο πιθανός επαναστάτης
Γεννημένος το 1753, ο πατέρας Miguel ήταν ήδη στα μέσα της πέμπτης δεκαετίας του, όταν εξέδωσε τη διάσημη Κραυγή της Dolores. Ήταν τότε ένας  διακεκριμένος ιερέας, γνώριζε πολύ καλά τη θεολογία και τη θρησκεία και αποτελούσε έναν πυλώνα της κοινότητας Dolores. Σίγουρα δεν ταίριαζει στο σύγχρονο στερεότυπο του με άγριο βλέμμα, νέο επαναστάτη θυμωμένου με τον κόσμο! 
2. Δεν ήταν έναμεγαλόσχημος ιερέας
Ο πατέρας Miguel ήταν πολύ καλύτερος επαναστάτης από ό, τι ιερέας.Η  πολλά υποσχόμενη ακαδημαϊκή καριέρα του εκτροχιάστηκε από την εισαγωγή , φιλελεύθερων ιδεών στο πρόγραμμα διδασκαλίας του και για την κακή χρήση των χρημάτων που του είχαν ανατεθεί, ενώ δίδασκε στο ιεροδιδασκαλείο. Ενώ ήταν εφημέριος, κήρυττε ότι δεν υπάρχει κόλαση και ότι το σεξ εκτός γάμου ήταν επιτρεπτό. Ακολούθησε  τις συμβουλές του και είχε τουλάχιστον δύο παιδιά (και πιθανώς αρκετά περισσότερα). Ερευνήθηκε από την Ιερά Εξέταση δύο φορές.
3. Η οικογένειά του είχε καταστραφεί από την ισπανική πολιτική
Όταν ο  ισπανικός πολεμικός στόλος ως επί το πλείστον βυθίστηκε κατά τη Μάχη του Τραφάλγκαρ, τον Οκτώβριο του 1805 , ο βασιλιάς Κάρλος βρέθηκε σε δεινή ανάγκη από κεφάλαια. Έκανε ένα βασιλικό διάταγμα που όλα τα δάνεια που έχουν εκδοθεί από την εκκλησία θα γίνονταν τώρα ιδιοκτησία του ισπανικού Στέμματος... και όλοι οι οφειλέτες είχαν ένα χρόνο για να πληρώσουν ή να χάσουν τις εγγυήσεις  τους. Ο πατέρας Miguel και τα αδέλφια του, ιδιοκτήτες των haciendas(αγροκτήματα) που είχαν αγοράσει με δάνεια από την εκκλησία, δεν μπορούσαν να πληρώσουν εγκαίρως και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν. Η οικογένεια Hidalgo αφανίστηκε εντελώς  οικονομικά.
4. Η «Κραυγή της Dolores" ήρθε νωρίς
Κάθε χρόνο, οι Μεξικανοί γιορτάζουν τη 16η Σεπτεμβρίου ως την Ημέρα της Ανεξαρτησίας . Δεν ήταν αυτή η ημερομηνία που ο Hidalgo είχε στο μυαλό του, όμως.Ο  Hidalgo και οι συνάδελφοί του συνωμότες είχαν αρχικά επιλέξει τον  Δεκέμβριο ως τη καλύτερη στιγμή για την εξέγερση τους και σχεδίαζαν αναλόγως. Το σχέδιό τους ανακαλύφθηκε από τους  Ισπανούς , όμως, και ο Hidalgo έπρεπε να δράσει γρήγορα, πριν συλληφθούν .Ο  Hidalgo έβγαλε το λόγο "Η κραυγή της Dolores" την επόμενη κιόλας ημέρα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 
5. Δεν τα πήγαινε καλά  με τον Ignacio Allende
Μεταξύ των ηρώων του αγώνα του Μεξικού για την Ανεξαρτησία,ο Hidalgo και ο Ignacio Allende είναι δύο από τους μεγαλύτερους. Μέλη της ίδιας συνωμοσίας, πολέμησαν μαζί, συνελήφθησαν μαζί και πέθαναν μαζί. Η ιστορία τους θυμάται σαν θρυλικούς συμμαχητές. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούσαν να αντέξουν ο ένας τον άλλο.Ο Αλιέντε ήταν ένας στρατιώτης ο οποίος ήθελε ένα μικρό, πειθαρχημένο στρατό, ενώ ο Hidalgo ήταν ευχαριστημένους που οδηγούσε  μια μαζική ορδή αμόρφωτων και ανεκπαίδευτων αγροτών. Τα πήγαιναν τόσο άσχημα  που ο Αλιέντε  προσπάθησε ακόμη και  να δηλητηριάσει το Hidalgo κάποια στιγμή.
6. Δεν ήταν ένας στρατιωτικός διοικητής
Ο πατέρας Miguel ήξερε μέχρι που έφταναν οι ικανότητές του: δεν ήταν στρατιώτης, αλλά στοχαστής. Έκανε ξεσηκωτικές ομιλίες, επισκέφθηκε τους άνδρες και τις γυναίκες που αγωνίζονταν για τον ίδιο και ήταν η καρδιά και η ψυχή της εξέγερσης του, αλλά άφηνε  την πραγματική μάχη για τον Αλιέντε και τους  άλλους στρατιωτικούς  διοικητές. Είχε σοβαρές διαφορές μαζί τους, όμως, και η επανάσταση σχεδόν κατέρρευσε επειδή δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με ζητήματα όπως η οργάνωση του στρατού και κατά πόσον θα επέτρεπαν  τη λεηλασία μετά από μάχες.
7. Έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος τακτικής
Τον Νοέμβριο του 1810, ο Hidalgo ήταν πολύ κοντά στη νίκη. Προέλαυνε σε ολόκληρο το Μεξικό με το στρατό του και είχε νικήσει μια απελπισμένη ισπανική άμυνα στην μάχη του Monte de las Cruces . Η Πόλη του Μεξικού, το σπίτι του αντιβασιλέα και η έδρα της ισπανικής εξουσίας στο Μεξικό, ήταν μέσα στις δυνατότητές του και σχεδόν ανυπεράσπιστη. Ανεξήγητα, αποφάσισε να υποχωρήσει. Αυτό έδωσε στους Ισπανούς χρόνο για να ανασυνταχθούν: τελικά νίκησαν τον  Hidalgo και τον  Αλιέντε στη μάχη της Γέφυρας  του Καλντερόν Bridge . 
8. Τον πρόδωσαν
Μετά την καταστροφική μάχη της Γέφυρας του Καλντερόν ,ο Hidalgo,ο Αλιέντε και άλλοι επαναστάτες ηγέτες έφυγαν για τα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου θα μπορούσαν να ανασυνταχθούν και να επανεξοπλιστούν με ασφάλεια. Στο δρόμο για εκεί, όμως, προδόθηκαν, συνελήφθησαν  και παραδόθυηκαν στους Ισπανούς από τον Ignacio Elizondo, ηγέτη της τοπικής εξέγερσης που  τους συνόδευε μέσω του εδάφους του.
9. Αφορίστηκε
Αν και ο πατέρας Miguel ποτέ δεν παραιτήθηκε από την ιεροσύνη, η Καθολική Εκκλησία έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από τις πράξεις του. Αφορίστηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του και πάλι όταν συνελήφθη. Η επίφοβη Ιερά Εξέταση τον επισκέφθηκε  μετά τη σύλληψή του και του αφαιρέθηκε η ιεροσύνη του. Στο τέλος, ο ίδιος ανακάλεσε τις ενέργειές του, αλλά εκτελέστηκε ούτως ή άλλως.
10. Έχει θεωρηθεί πατέρας του Μεξικού
Αν και δεν απελευθέρωσε πραγματικά το Μεξικό από τον ισπανικό ζυγό,ο Πατέρας Miguel θεωρείται ο πατέρας του έθνους.Οι  Μεξικανοί πιστεύουν ότι τα ευγενή ιδανικά του για την ελευθερία τον οδήγησαν σε δράση, ξεκινώντας την επανάσταση, και τον έχουν τιμήσει ανάλογα. Η πόλη όπου ζούσε έχει μετονομαστεί σε Dolores Hidalgo, κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλές μεγάλες τοιχογραφίες αφιερωμένες στους ήρωες του  Μεξικού , και τα οστά του είναι για πάντα θαμμένα στο "Ο άγγελος"(El Angel), ένα μνημείο για την  Ανεξαρτησία του Μεξικού το οποίο στεγάζει επίσης τα λείψανα των Ignacio Allende, Guadalupe Victoria , Vicente Guerrero και άλλων ηρωών της Ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...