Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Οι πέντε παράγοντες της τέχνης του πολέμου

Αποτέλεσμα εικόνας για sun tzu

-Η τέχνη του πολέμου έχει ζωτική σημασία για την πολιτεία.

-Είναι μια υπόθεση ζωής και θανάτου,ένας δρόμος που οδηγεί στην ασφάλεια ή στην καταστροφή.Επομένως είναι ένα αντικείμενο μελέτης που δεν επιτρέπεται με κανένα τρόπο να παραμελείται.

-Στην τέχνη του πολέμου δεσπόζουν πέντε σταθεροί παράγοντες,που πρέπει να εκτιμήσει κανείς όταν επιζητεί να καθορίσει τις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο (της μάχης).

-Αυτοί είναι:
α.Ο "Ηθικός Νόμος"
β.Ο "Ουρανός"
γ.Η "Γη"
δ.Ο "Διοικητής"
ε.Η "Μέθοδος και η Πειθαρχία"

-Ο "Ηθικός Νόμος"κάνει τους ανθρώπους να είναι σε πλήρη συμφωνία με τον ηγεμόνα τους,έτσι θα τον ακολουθήσουν χωρίς να υπολογίζουν τη ζωή τους και χωρίς να αποθαρρύνονται από οποιοδήποτε κίνδυνο.

-Ο "Ουρανός" είναι η νύχτα και η ημέρα,το κρύο και η ζέστη,ο καιρός και οι εποχές.

-Η "Γη" περιλαμβάνει αποστάσεις μικρές και μεγάλες,ασφάλεια και κίνδυνο,ανοικτό έδαφος και στενές διαβάσεις,τις ευκαιρίες που προσφέρει για ζωή(επιβίωση) ή τον κίνδυνο του θανάτου που μπορεί να κρύβει.

-Ο "Διοικητής" αντιπροσωπεύεται από τις αρετές της σοφίας,της ειλικρίνειας,του θάρρους και της αυστηρότητας.

-Με τη "Μέθοδο και Πειθαρχία" εννοούμε τη συγκρότηση του στρατού στις σωστές υποδιαιρέσεις του,την ιεραρχία των αξιωματικών,τη συντήρηση των δρόμων,από τους οποίους είναι δυνατό να διακινούνται εφόδια για να φθάσουν στα στρατεύματα,και τον έλεγχο πάνω στις στρατιωτικές δαπάνες.

-Με αυτούς τους πέντε παράγοντες πρέπει να είναι εξοικειωμένος κάθε στρατηγός.Αυτός που τους ξέρει καλά θα είναι πάντα νικητής,αυτός που τους γνωρίζει δεν θα αποτύχει ποτέ.

Sun Zu,Η τέχνη του πολέμου,εκδ.Βάνιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...