Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Μπορείς να σφάζεις Κούρδους,αλλά μην τους κόβεις και το θέατρο Ταγίπ!

Αποτέλεσμα εικόνας για cizre curfew
dragonerarossa.gr
Μετά την απαγόρευση από τον Ταγίπ Ερντογάν των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ, του Μπρεχτ και του Ντάριο Φο, ο τελευταίος έκανε την εξής δήλωση: «Είναι υπέροχο να είσαι στη συντροφιά αυτών των μεγάλων συγγραφέων και να σκέφτεσαι ότι εμείς οι τέσσερις είμαστε η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία!». Ο Ντάριο Φο θεωρεί ότι η απαγόρευση των έργων του είναι για εκείνον ένα δεύτερο Νόμπελ, ενώ σχολίασε πως «η καταστολή στον θεατρικό τομέα είναι ένα τρομερό σημάδι, γιατί η τάση να μπλοκάρεις όποιον δεν βρίσκεται εντός γραμμής είναι φασισμός». 


Τα πράγματα στην Τουρκία δυσκολεύουν καθημερινά. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρατηρούν ενεοί τις εξελίξεις, που επιβεβαιώνουν τα πλέον εφιαλτικά σενάρια. Γνωστοί καλλιτέχνες και συγγραφείς που είχαν ταχθεί ανοιχτά κατά του Ερντογάν, τώρα εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου. Ενώ όσοι αντιστάθηκαν κι αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, είδαν τις παραγωγές τους να ακυρώνονται και να την καριέρα τους να καταστρέφεται σε μια νύχτα.

Σχόλιο δικό μου:Από τον Αύγουστο του 2015,με την αναζωπύρωση του Κουρδικού αγώνα μετά τη σκλήρυνση της στάσης του Ερντογάν,στις Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας διεξάγεται μια (μικρής ή μεσαίας εμβέλειας λόγω αντίστασης των Κούρδων)γενοκτονία με αποκορύφωμα τα όσα έγιναν στο Cizre.Εδώ κι ένα χρόνο δηλαδή.Οι αντιδράσεις της πολιτισμένης Ευρώπης και των διανοούμενών της ήταν χλιαρές ως ανύπαρκτες.Μόλις ο Ερντογάν όμως απαγόρευσε να παίζονται έργα συγκεκριμένων θεατρικών συγγραφέων είχαμε αμέσως καταδίκες,κατηγορίες περί φασισμού κλπ.Δηλαδή σύμφωνα με τους Ευρωπαίους(και τους Έλληνες που θέλουν αν τους μοιάσουν)οι σφαγές αμάχων δεν ήταν σημάδι φασισμού.Η απαγόρευση θεατρικών είναι.Ή τέλος πάντων η αφαίρεση εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών είναι το ίδιο φασιστική με την απαγόρευση θεατρικών.Το ίδιο βαραίνουν.

Κι επειδή έχω κουλτουριάρηδες αναγνώστες,να μην παρεξηγηθώ,σαφώς και η απαγόρευση,είναι εξόχως φασιστική.Αλλά να σε ενοχλεί αυτό,ενώ η ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη του Cizre ουδόλως σε απασχόλησε κάτι δείχνει για τις προτεραιότητες που θέτεις.Τι,να πω.Έγραψα ένα σχόλιο και στη σελίδα εκεί,όποιος κατάλαβε,κατάλαβε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...