Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Μαγικές πρακτκές στην Αφρική

Αποτέλεσμα εικόνας για african sorcerer

Ανεξάρτητα από τον σκοπό και τη διάθεση,στη "λευκή" και στη "μαύρη" μαγεία χρησιμοποιούνται συγγενείς κώδικες συμβολισμού και πράξεων.Έτσι ,και στις δύο κατηγορίες κυριαρχεί η ομοιοπαθητική ή μιμητική μαγεία-όπου πιστεύεται ότι τα δρώμενα σ'ένα ομοίωμα επηρεάζουν τον συμβολιζόμενο,και η μεταδοτική μαγεία-όπου πιστεύεται ότι τα τελούμενα  σε κάτι που ανήκε ή ήλθε σε επαφή με έναν άνθρωπο(π.χ. μαλλιά,νύχια,ρούχα,μέρος του δέρματος)μεταφέρονται θετικά ή αρνητικά στο συγκεκριμένο πρόσωπο.



Παράλληλα με την ομοιότητα ή την επαφή,η μαγική λογική χρησιμοποιεί τη δύναμη του λόγου.Τα δυνατά γητεύματα στηρίζονται τόσο στα κατάλληλα συστατικά,όσο και στον ισχυρό λόγο ενός δυναμούχου προσώπου.Χωρίς να παραθεωρείται το μεγάλο ποσοστό αυθαιρεσίας και αγυρτείας,νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από τα φάρμακα που μεταχειρίζονται οι Αφρικανοί ιατρομάντεις(ρίζες,φύλλα,καρποί ορισμένων φυτών,χυμοί κλπ)έχουν πράγματι ορισμένες θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελούν προϊόντα μακράς πείρας.

Από τους μάγους συχνά χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι δηλητηριασμού.Το ίδιο,μάλιστα,το όνομα του μαγγανευτή μάγου σε μερικές φυλές σημαίνει τον δηλητηριαστή.Τα δηλητήρια αυτά,εκτός από τα φυτοχημικά στοιχεία,συνήθως περιέχου και άλλα περίεργα συστατικά.Ποικίλες μακάβριες ιστορίες κυκλοφορούν γύρω από τις μαγικές πρακτικές στην Αφρική. 

Αναστάσιου,Αρχ/που Αλβανίας,Ίχνη από την αναζήτηση του Υπερβατικού,εκδ.Ακρίτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...