Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η δολοφονία της Berta Caceres στην Ονδούρα-Η πιο επικίνδυνη χώρα για όσους αγωνίζονται για το περιβάλλον



Στις αρχές Μαρτίου 2016 η πιο γνωστή και αφοσιωμένη  ακτιβίστρια για το περιβάλλον της Ονδούρας,η Berta Caceres, σκοτώθηκε στο σπίτι της. Ενώ η δολοφονία της τους συγκλόνισε, ωστόσο δεν εξέπληξε τους συναδέλφους ή την οικογένειά της.

Για χρόνια,η Caceres είχε λάβει χιλιάδες απειλές λόγω του έργου της, καθώς  αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων κοινοτήτων,και για τις προσπάθειες της να σταματήσει ένα υδροηλεκτρικό φράγμα που χτίζεται σε εκτάσεις ιθαγενών.  




"Η Μητέρα Γη μας - στρατιωτικοποιημένη, περιφραγμένη, δηλητηριασμένη, ένα μέρος όπου τα βασικά δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά -μας ζητά να αναλάβουμε δράση ... Ο ποταμός είναι σαν το αίμα που τρέχει μέσα στις φλέβες σας.Είναι άδικο.Δεν είναι μόνο άδικο, είναι ένα έγκλημα να επιτιθόμαστε  σε ένα ποτάμι που έχει ζωή, που έχει πνεύματα », δήλωσε η Berta Caceres.

Ο θάνατός της είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από δολοφονίες που έχουν κάνει την Ονδούρα ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου για τους περιβαλλοντικούς  ακτιβιστές.

"Γνωρίζοντας για τι αγωνιζόταν η μητέρα μου , πάντα κατανοούσα ότι υπάρχουν κίνδυνοι, επειδή υπάρχουν οι κακοί άνθρωποι, των επιχειρήσεων και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων»,λέει η  Laura Zuniga,κόρη της Caceres. 

Το 2013,η Caceres είπε σε έναν δημοσιογράφο από το Al Jazeera ότι πίστευε ότι ο στρατός είχε μια λίστα εκτέλεσης  ακτιβιστών με το όνομα της πρώτο. Δεν έπαιρνε τίποτα από αυτά αψήφιστα  και επανειλημμένα ζήτησε από το Υπουργείο Ασφαλείας να την προστατεύσει. Αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έλαβε το αίτημά της στα σοβαρά. 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στις 2 Μαρτίου 2016,η Caceres πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της.

Επομένως, γιατί την σκότωσαν; Και τι κάνει την Ονδούρα μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους ακτιβιστές;

Το Fault Lines ταξιδεύει στην Ονδούρα για να διερευνήσει τους λόγους πίσω από τη δολοφονία της Berta Caceres και να εξετάσει τι τροφοδοτεί τον πόλεμο κατά των υπερασπιστών των δικαιωμάτων της γης και των περιβαλλοντικών ακτιβιστών.

"Εκείνη [Berta] δεν είναι η μόνη, υπάρχουν τόσοι πολλοί που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, διώχθηκαν, απειλήθηκαν. Αναγκάστηκαν  να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους για να αντισταθούν  και υπερασπιστούν τη γη τους. Μάχονται εναντίον αυτών των έργων που είναι μια συσσώρευση κεφαλαίου και γης. Είναι η πιο επικίνδυνη δουλειά που υπάρχει".

Gustavo Κάστρο, Μεξικάνος ακτιβιστής

Πηγή:  aljazeera.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...