Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Αναπτύσσει S-400 στη Κριμαία η Ρωσία

συστήματα αεράμυνας πυραύλων S-400 της Ρωσίας κυλήσει στην Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Μόσχα στις 7 Μαΐου, 2016. © AFP

presstv.com
Η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα σύνταγμα με το προηγμένο σύστημα αεράμυνας πυραύλων S-400 στη Κριμαία, καθώς το χάσμα  βαθαίνει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την κατάσταση της ασφάλειας στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έκαναν την ανακοίνωση την Παρασκευή, επικαλούμενα δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.



Το υπουργείο είχε νωρίτερα την ίδια ημέρα ανακοινώσει ότι το ναυτικό της θα αρχίσει  τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για να ασκήσουν την απώθηση υποβρύχιων επιθέσεων από δολιοφθορείς.

Ο Ρωσικός Στόλος της  Μαύρης Θάλασσας που έχεις βάσεις στην Κριμαία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις. Περισσότερα από 10 πολεμικά πλοία, MI-8 και Ka-27PS ελικόπτερα συμμετείχαν στην άσκηση.

"Κατά τη διάρκεια της άσκησης  πρόκειται να ασκηθούν σε θέματα τόσο επιχειρησιακά όσο και  τεχνικής υποστήριξης. Αυτά περιλαμβάνουν ενέργειες για την αντιμετώπιση υποβρύχιων σαμποτάζ, πλοήγησης και υδρογραφικές ασκήσεις, αναζήτησης και διάσωσης, "δήλωσε ο Ρώσος Ναυτικός Διοικητής Ναύαρχος Βίκτορ Chirkov.

«Δεσμοί με την Ουκρανία μπορεί  να αποκοπούν»

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Κίεβο εξαιτίας των περιστατικών ασφάλειας στην Κριμαία.

Ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είπε  ότι δεν ενδιαφέρεται για την αποκοπή των δεσμών, αλλά «αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση, ο πρόεδρος θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το βήμα».

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε αναχαιτιστεί μια εισβολή από τον ουκρανικό στρατό στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως δύο Ρώσοι σκοτώθηκαν στο περιστατικό.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας διέψευσε τη δήλωση της Ρωσίας για την εισβολή, λέγοντας ότι βασίστηκε σε "ψεύτικες πληροφορίες."

Η δήλωση την Παρασκευή από από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ήρθε δύο ημέρες αφού ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μέτρα για να ενισχύσει  την ασφάλεια στην Κριμαία.

Το Κρεμλίνο ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνάντηση με αρχηγούς ασφάλεια του για να εξετάσει "πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και των ζωτικών υποδομών στην Κριμαία."

"Σενάρια εξετάστηκαν προσεκτικά για αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας στα χερσαία σύνορα, στα ύδατα και στον εναέριο χώρο της Κριμαίας», ανέφερε η δήλωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποίησε επίσης συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη μετά από αίτημα της Ουκρανίας για να συζητήσουν τις αυξανόμενες εντάσεις.

Οι εξελίξεις έχουν αυξήσει τις εντάσεις και προκαλούν φόβους για μια πιθανή ευρύτερη σύγκρουση.

Οι άνθρωποι στη Κριμαϊκή χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας  της Ουκρανίας ψήφισαν για την επανασύνδεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε δημοψήφισμα το Μάρτιο του 2014. Η κίνηση αυτή εξόργισε τη Δύση που χαρακτήρισε ως προσάρτηση εδάφους από τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...