Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες:Judo,πυγμαχία,πάλη,άρση βαρών,taekwondo.


Μια που κοντεύουμε στο τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο θα κάνω μια προσπάθεια αποτίμησης στα αγαπημένα μου αθλήματα: Judo,πυγμαχία,πάλη,άρση βαρών και taekwondo(WTF).

Στο judo είχαμε αλλαγή κανονισμών ώστε να γίνει το άθλημα πιο θεαματικό.Είδα κάποιους καλούς αγώνες,δεν μπορώ να πω όμως με βεβαιότητα ότι είχαμε και μια άνοδο επιπέδου.Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι που ισχύει για όλα τα αθλήματα.Στους Ο.Α. παίζονται οι κόποι δύο και τριών χρόνων.Το να ζητάμε λοιπόν από τους αθλητές να ρίξουν το βάρος στο θέαμα και όχι στη νίκη είναι σαν να τους λέμε να πετάξουν όλη τους τη προσπάθεια για να μη βαρεθούν άνθρωποι οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν,και δεν πρόκειται να αποκτήσουν,με το άθλημά τους.Πάντως,νομίζω ότι,το θέαμα ήταν ικανοποιητικό.



Πυγμαχία:Η Κούβα είναι η χώρα με την καλύτερη σχολή πυγμαχίας και το επιβεβαίωσε και σε αυτούς τους Αγώνες.Οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες.Πρέπει να κάνουν ειδικό άθλημα που να λέγεται "κουβανέζικη πυγμαχία".Κατά τ'άλλα οι κριτές και οι διαιτητές τα έκαναν σκατά(μετά συγχωρήσεως) σε αρκετούς αγώνες και αυτό είναι ένα αρνητικό γεγονός.Οι Αζέροι έριξαν λεφτά αλλά δεν κατάφεραν και πολλά ενώ οι πρώην σοβιετικοί Καζακστανοί,Ουζμπέκοι και Ρώσοι ακολούθησαν τα παιδιά του Φιντέλ.Πολύ καλό το θέαμα σε γενικές γραμμές.

Πάλη:Οφείλω να το ομολογήσω.Η Ελληνορωμαϊκή δεν με ενθουσιάζει.Από την άλλη δε μπορώ να σκεφτώ Ο.Α. χωρίς Ελληνορωμαϊκή.Οι αθλητές,πέρα από το προσωπικό βάρος τους,είχαν και το πρόσθετο βάρος του να αγωνιστούν και για το άθλημά τους.Νομίζω ότι τα κατάφεραν.Ακόμα κι αν δεν είμαι ένθερνος οπαδός του αθλήματος πέρασα αρκετό χρόνο παρακολουθώντας αγώνες Ελληνορωμαϊκής.
Η Ελευθέρα είναι πολύ πιο κοντά στα γούστα μου.Επιτρέπονται περισσότερες λαβές και το θέαμα είναι εντυπωσιακότερο.Οι αθλητές έδωσαν ρέστα(ειδικά η Ελληνοαμερικανίδα Έλεν Μαρούλη),οι Ιάπωνες πήγαν και πάλι πολύ καλά ενώακολούθησαν Ρώσοι και Κουβανοί(μην τα βάζετε με Κουβανούς,δέρνουν).

Άρση Βαρών:Απογοήτευση.Πολλά κρούσματα ντόπινγκ,πολιτικές σκοπιμότητες σε αποφάσεις και τον κακό τους τον καιρό.Είναι ώρα να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα στην παγκόσμια ομοσπονδία.Μην πέσει το άθλημα σε ανυποληψία.Δεν είναι πιθανό κάτι τέτοιο προς το παρόν αλλά οι καιροί είναι περίεργοι.

TKD:Εντάξει,μπορεί να ασχολούμαι με το TKD της ITF(ας πούμε της Β.Κορέας) και θα μπορούσα να πάρω φτυάρι και να θάψω.Η Ομοσπονδία της WTF(Ν.Κορέα) έκανε πολλές αλλαγές στους κανονισμούς για να γίνουν πιο θεαματικοί οι αγώνες.Νομίζω ότι πέτυχαν.Οι αθλητές βέβαια δεν τους έχουν χωνέψει ακόμα τους καινούριους κανονισμούς αλλά υπήρξε βελτίωση.Παρ'όλα αυτά η παραμονή στους Ο.Α. είναι δύσκολη,αν αναλογιστούμε και την είσοδο του karate από το 2020.Νομίζω ότι η WTF καλύτερα θα ήταν να κοιτάξει σε δυο άλλα μαχητικά αθλήματα.Ή στο γαλλικό  savate ή στο παραδοσιακό κορεάτικο taekkyon για να πάρει ιδέες.

Ολοκληρώνοντας να πω ότι πρώτη φορά παρακολούθησα ξιφασκία και έπαθα πλάκα!Ρυθμός,ταχύτητα,εναλλαγές.Πολύ ωραίο άθλημα!
Η τοξοβολία μου αρέσει πολύ,μόνο που ξέρουμε πάντα το νικητή.Οι Κορεάτες είναι εξωπραγματικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...