Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Κουτσομπολιό,το ανίκητο!


Κάναμε ετούτη την ερώτηση σε έναν σοφό:
-Ένας άνθρωπος είναι μονάχος σ'ένα σπίτι,μαζί με την κ'όρη που αγαπά.Οι πόρτες είναι αμπαρωμένες,οι δούλοι κοιμούνται κι αυτόνε ο πόθος τονε σπρώχνει κι η αποθυμιά τονε μουρλαίνει.Οι Άραβες λένε:"Ο χουρμάς εψήθηκε,κι ο φύλακας της όασις δε βαστιέται να μην τον δρέψει!"Ξέρεις αν ο άνθρωπος αυτός θα κατορθώσει,με την προσευχή,ν'αποφύγει τον πειρασμό και να μην πειράξει το κορίτσι;



Σκέφτηκε λιγάκι ο σοφός,κι απάντησε:
-Και το κορίτσι να μην πειράξει,πάλι δε θα γλιτώσει την κοτσομπολιά.

"Αν ο άνθρωπος γλιτώσει απ'την κακοβουλία της δικής του ψυχής,δε θα γλιτώσει,όμως,απ'τον κακό διαλογισμό του συκοφάντη".

"Πρέπει να ησυχάζει κανείς αφού κάνει ό,τι οφείλει να κάνει,δεν μπορεί,όμως,να κλείσει το στόμα των άλλων."

Σααντί(Σαϊχ Μουσλίχ εν Ντιν),Το Γκιουλιστάν(ή ο κήπος των Ρόδων),εκδ.Ηριδανός

5 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι οι άνθρωποι λογαριάζουμε μόνο τις κρίσεις προσώπων που είτε αγαπάμε είτε φοβούμαστε. Όταν κάποιος συναισθηματικά μάς είναι αδιάφορος, η κακή γνώμη του για μας, μας αφήνει αδιάβροχους.Βρίσκω χαριτωμένο επίσης το ρητό που λέει να μην απολογούμαστε διότι οι φίλοι μας δεν το χρειάζονται και οι εχθροί μας (δηλαδή αυτοί που μας αντιπαθούν και μας μισούν για οποιονδήποτε λόγο) δεν πρόκειται να μας πιστέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε αυτό το τελευταίο.

      Τι να σου πω.Έχω μεγαλώσει με την άθλια νοοτροπία του "τι θα πει ο κόσμος".Και αυτό περιελάμβανε πραγματικά ΟΛΟ τον κόσμο!Και βλέπω ότι,τουλάχιστον στην επαρχία,ισχύει ακόμα.

      Διαγραφή
    2. ΟΧΙ μόνο στην επαρχία. Το κουτσομπολιό και το καταστροφικό φακέλωμα γίνεται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ελευθερίας.

      Διαγραφή
    3. Μου άρεσε η σύνδεση κουτσομπολιού και φακελώματος!

      Διαγραφή
  2. Γιατί καλε πατερ; Αυτοί που φακελώνουν κουτσομπόληδες της συφοράς, πιο οργανωμένοι-είναι απλώς!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...