Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Όταν σταμάτησε ο χρόνος στην Ιταλία...

Ιταλία: Ο φονικός σεισμός «πάγωσε» το χρόνο στην Αματρίτσε

protothema.gr

Το ρολόι της πόλης σταμάτησε στις 03.36 - Το 2009 οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 03.32 όταν 6,3 Ρίχτερ ισοπέδωσαν την Άκουιλα 

Ο εφιάλτης επέστρεψε στην Ιταλία, επτά χρόνια μετά το φονικό σεισμό 6,3 Ρίχτερ στην Άκουιλα με τους 309 νεκρούς και τους 1.600 τραυματίες.

Αυτή τη φορά ο σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την περιοχή του Ριέτι, κοντά στη σεισμόπληκτη Άκουιλα, σκορπώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 63 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα.


Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για τον εντοπισμό και τη διάσωση των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, ενώ πολλοί είναι όσοι σκάβουν ακόμα και με γυμνά χέρια όποτε ακούνε φωνές ανθρώπων που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Ο χρόνος έχει σταματήσει για την πόλη Αματρίτσε, η οποία έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
 
Εκεί που στέκονταν περήφανα κτίρια ακόμα και από το 1700 τώρα, αυτό που αντικρίζει κανείς είναι συντρίμμια, σκόνη και απόγνωση.

Το ρολόι της πόλης έχει σταματήσει στις 03.36 (τοπική ώρα) όταν η σεισμική δόνηση έπληξε την περιοχή και η εικόνα κάνει το γύρο του Διαδικτύου, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Άκουιλα, όταν το ρολόι στον πύργο της πόλης είχε «παγώσει» στις 03.32 της 6ης Απριλίου του 2009.

«Στην Αματρίτσε, το μόνο που άντεξε ήταν τα καμπαναριό (με το ρολόι), εύχομαι να είναι ένα καλό σημάδι», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AdnKronos, ο δήμαρχος τη πόλης, Σέρτζο Πιρότζι.

«Από όλα τα κτίρια του ιστορικού κέντρου της περιοχής στην επαρχία του Ριέτι, μόνο ο παλιός πύργος του ρολογιού, ένα καμπαναριό που χτίστηκε το 1200, το οποίο σώθηκε σαν από θαύμα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Όλα αυτά, ενώ νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε και πάλι την περιοχή, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Ρώμης, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το επίκεντρο.


Το «παγωμένο» ρολόι στην Αματρίτσε


Το ρολόι στην Άκουιλα μετά το φονικό σεισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...