Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ο Πατροκοσμάς,η μη βίαιη αντίσταση και η οικολογία

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμας αιτωλος και τα δεντρα

Όταν ακούμε το όνομα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει είτε στις προφητείες του(οι οποίες δεν είναι όλες δικές του,πολλές προστέθηκαν αργότερα σαν δικές του) είτε στην αναγέννηση του ελληνικού έθνους.Υπάρχει και μια πτυχή όμως η οποία δεν έχει αναλυθεί αρκετά ή τουλάχιστον δεν έχω διαβάσει εγώ κάτι.Την πολιτική διάσταση των κηρυγμάτων του Αγίου.

Ο Πατροκοσμάς,όπως τον λέμε στην Αιτωλοακαρνανία ήταν ίσως ο πρώτος ή από τους πρώτους που δίδαξε,και εφάρμοσε,την παθητική αντίσταση.Η δράση του ξεκίνησε το 1760 ενώ η Εταιρεία της Μη-Αντίστασης ιδρύθηκε στη Νέα Αγγλία το 1838.



Σε μία από τις διδαχές του συμβουλεύει τους χριστιανούς να παραδώσουν τα άρματά τους στους ζαπιτάδες και να τους πουν,ορίστε,εμείς είμαστε χριστιανοί και μόνο το σταυρό έχουμε και με αυτόν πορευόμαστε.Και φέρνει ένα παράδειγμα.Ένας άνθρωπος κατεβαίνει ξαμάρτωτος,τον βλέπουν οι ληστές τον θεωρούν φτωχό και τον αφήνουν.Κατεβαίνει τον ίδιο δρόμο κι ένας άλλος με ακριβά όπλα,τον θεωρούν πλούσιο,του στήνουν ενέδρα και τον σκοτώνουν.Και λέει ο Άγιος ότι ο πρώτος είχε την ελπίδα στο Θεό ενώ ο άλλος στα άρματα.Ο πρώτος προστατεύτηκε από τον Θεό,ο δεύτερος προδόθηκε από τα όπλα.

Ο Πατροκοσμάς,λοιπόν,προτείνει εκείνη τη μακρινή και δύσκολη εποχή ειρηνική αντίσταση η οποία στηρίζεται στη πίστη,τη μόρφωση(θιασώτης της ίδρυσης σχολείων) και την πτωχεία(την αποφυγή συσσώρευσης υλικών αγαθών).Ιδέες που θα δούμε αργότερα και στον Θορώ και στον Γκάντι και στον Μ.Λ.Κινγκ ανάμεσα σε άλλους.

Ακόμα ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο  οικολογικός λόγος του Αγίου Κοσμά.Όπου περνούσε φύτευε κι ένα δέντρο και συμβούλευε τους ανθρώπους να ακολουθούν το παράδειγμά του.Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας σώζονται δέντρα που φύτεψε ο Άγιος(ναι και στο χωριό μου φυσικά).Υπάρχουν και καταγεγραμμένα τα λόγια του: «Οἱ ἄνθρωποι θὰ μείνουν πτωχοί, γιατὶ δὲν θἄχουν ἀγάπη στὰ δένδρα».

"Να φυλάγετε τα δέντρα και τα δάση, όπως τα παιδιά σας. Το κάθε δέντρο θα σώσει κι έναν άνθρωπο".

Αυτή ήταν μια σύντομη παρουσίαση της πολιτικής-οικολογικής πλευράς της δράσης του αγίου Κοσμά του Αιτωλού,τον άγιο τον οποίο μίσησαν κυρίως οι Εβραίοι,οι Ενετοί και οι Έλληνες προύχοντες(φυσικά).Αυτόν που τον θαύμασαν και τον τίμησαν οι Χριστιανοί αλλά και οι Τούρκοι.Τα λείψανα του οποίου μάζεψε ο Αλή Πάσας,ο οποίος και έφτιαξε ναό προς τιμήν του.Χρόνια πολλά στους Αιτωλοακαρνάνες,τους Ηπειρώτες και τους Αλβανούς Ορθοδόξους για την αυριανή γιορτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...