Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Κυθηραϊσμός...


Κοντεύω τα τρία χρόνια στα Κύθηρα.Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια ,η αλήθεια είναι ,ότι διδάχτηκα πολλά πράγματα.Τα έχω ξαναγράψει.Και είναι γεγονός ότι γενικά γράφω με αρνητικό ύφος για το νησί.Ήρθε λοιπόν η ώρα για να γίνω πιο συγκεκριμένος.
Πρώτα απ'όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι.



Άλλο τα Κύθηρα.άλλο οι Κυθήριοι και άλλο η κυθηραϊκή κοινωνία.Τα Κύθηρα είναι ένα όμορφο νησί,προσφέρεται για διακοπές με τις ιδιαίτερες ομορφιές και τα προβλήματά του.Έχει φανατικούς οπαδούς όπως και ανθρώπους που δε θέλουν να ξανακούσουν για το μέρος.Οι τελευταίοι είναι υπερβολικοί νομίζω.

Οι Κυθήριοι πάλι,είναι όπως όλοι οι Έλληνες.Υπάρχουν κακοί,καλοί,ρουφιάνοι,λεβέντες,τίμιοι,άτιμοι κλπ.Δεν είναι ούτε οι πιο φιλόξενοι άνθρωποι του κόσμου ούτε οι πιο άτιμοι.Απ'όλα τα φρούτα έχει ο μπαξές.

Η κοινωνία των Κυθήρων όμως είναι κάτι άλλο.Χαρακτηρίζεται από μία ανήθικη ηθική.Σε όλη τη χώρα(φαντάζομαι και στις άλλες χώρες το ίδιο θα είναι)υπάρχει ανηθικότητα.Η οποία συνοψίζεται στο εξής."Ξέρω ότι αυτό που κάνω είναι κακό,αλλά το κάνω για να εξυπηρετήσω το συμφέρον μου".Στα Κύθηρα επικρατεί άλλη λογική."Αφού αυτό που κάνω εξυπηρετεί το συμφέρον μου,είναι καλό.Και οφείλουν όλοι να το αποδεχτούν ως καλό έστω προσχηματικά".Με αυτή τη λογική κινείται η κυθηραϊκή κοινωνία.Και γι'αυτό τη θεωρώ ως ένα από τα χειρότερα δείγματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.Δεν ξέρω αν οφείλεται στην Αγγλοκρατία ή στη Βενετοκρατία ή στα ρεύματα της θάλασσας και του αέρα.Πάντως έτσι είναι.
Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια κάποιου παλαιότερου στο νησί,η Κυθηραϊκή κοινωνία είναι ένα σύνολο συμφερόντων,οικογενειοκρατίας και χαλαρών παρεών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...