Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Κυριακή Η' Ματθαίου-Προφήτη Μιχαία(14 Αυγ.)


"Ο ευσεβής χάθηκε από τη χώρα και αγαθός δεν υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων.Όλοι τους είναι θανάσιμοι εγκληματίες,ο ένας κυνηγάει τον άλλο.....Ο αξιωματούχος ζητάει πληρωμή,ο κριτής κρίνει κατά την επιθυμία του και ο ισχυρός διαστρέφει το δίκαιο."
Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο προφήτης Μιχαίας,τη μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα, τη διαφθορά που επικρατούσε στο λαό του.Περιγράφει καταστάσεις οι οποίες δεν απέχουν και πολύ από τη δική μας εποχή και τη δική μας χώρα.Είναι αυτή τάση του ανθρώπου προς την κακία,η δίψα για δύναμη και εξουσία,η οποία οδηγεί τον κόσμο και δεν τον αφήνει να ησυχάσει.


Ενάντια σε αυτή τη σήψη και τη παρακμή κήρυξε ο προφήτης Μιχαίας.Δεν φοβάται και με θάρρος δείχνει το δρόμο."Σου αναγγέλθηκε,ω άνθρωπε,τι είναι καλό και τι ζητάει από σένα ο Θεός.Τίποτα άλλο παρά δικαιοσύνη και αγάπη να εξασκείς και ταπεινόφρονα προς τον Θεό σου να πορεύεσαι".
Αυτό διδάσκει και ο Χριστός σήμερα τους μαθητές Του με το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ψαριών.Οι μαθητές Του,Του ζητούν να διώξει τον πολύ κόσμο,που είχε έρθει να ακούσει τις διδασκαλίες του Χριστού,ώστε να μπορέσουν να πάνε και να βρουν κάτι να φάνε.Ο Χριστός όμως λέει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο.Μοιράστε ,λέει,τα πέντε καρβέλια και τα δυο ψάρια που έχετε για εσάς και όλοι θα χορτάσουν.Και αφού τα ευλόγησε ,έγιναν τόσα πολλά ώστε όλοι χόρτασαν και περίσσεψε κιόλας φαγητό.
Ο Χριστός λοιπόν ζήτησε από τους μαθητές του να ασκήσουν τις τρεις παραπάνω αρετές.Αγάπη,δίνοντας από το υστέρημα τους τροφή στους άλλους,δικαιοσύνη,μοιράζοντας σε όλους ψάρι και ψωμί ανάλογα με την ανάγκη τους και ταπεινοφροσύνη.Να μην υπερηφανευτούν δηλαδή για τις καλές πράξεις τους.Και τότε ακολούθησε το θαύμα,η παρέμβαση του Θεού που έκανε την τροφή υπέρ αρκετή για όλους.
Αυτά είναι που ζητά από εμάς ο Θεός και τότε και τώρα.Να συμμετάσχουμε με ταπεινότητα στο σχέδιό Του για τη σωτηρία των ανθρώπων.Και Αυτός είναι έτοιμος να μας δώσει κάθε βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...